Τίτλος: Ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε Κέντρα Κοινότητας/Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Περιγραφή: Αντικείμενο της πράξης είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης που παρέχονται από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, μέσω της πρόσληψης και κατάρτισης 3 διαπολιτισμικών μεσολαβητών (ΔΜ) οι οποίοι θα απασχοληθούν σε 2 Κέντρα Κοινότητας (ΚΚ) και σε 1 Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία των προσφύγων και των μεταναστών με τους υπαλλήλους των εν λόγω δομών και γενικότερα να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες στην ομάδα αυτή υπηρεσίες. Η επιλογή των Δήμων, στις δομές των οποίων θα τοποθετηθούν οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, έχει γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: Ύπαρξη Κέντρου Φιλοξενίας στα γεωγραφικά όρια του δήμου – Συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων διεθνή προστασία σε διαμερίσματα – Αριθμός νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στον δήμο (εκτός αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς Προστασίας). Συγκεκριμένα, οι δήμοι και ο ενδεικτικός αριθμός των διαπολιτισμικών μεσολαβητών οι οποίοι θα τοποθετηθούν ανά δήμο είναι οι εξής:
1. Δήμος Θηβαίων, ΚΕΜ, 1 ΔΜ
2. Δήμος Λεβαδέων, ΚΚ, 1 ΔΜ
3. Δήμος Τανάγρας, ΚΚ, 1 ΔΜ
Η επιλογή των ΔΜ που θα στελεχώσουν τα ΚΚ/ΚΕΜ, θα πραγματοποιηθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και την προβλεπόμενη από το ΑΣΕΠ διαδικασία προσλήψεων. Οι επιλεγέντες ΔΜ θα υπογράψουν με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, για 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης έως τη λήξη χρηματοδότησης των ΚΚ. Για την επιμόρφωση των ΔΜ, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. θα υλοποιήσει Πρόγραμμα Κατάρτισης, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών και πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΔΜ η οποία θα περιλαμβάνει Θεωρητική Κατάρτιση και Ανατροφοδότηση. Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Κατάρτισης οι ΔΜ θα διατεθούν για απασχόληση στα ΚΚ/ΚΕΜ. Αντικείμενο εργασίας των ΔΜ, ενδεικτικά θα είναι: η παροχή πληροφοριών προς τους μετανάστες, αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με δημόσιους οργανισμούς ή με άλλους τοπικούς φορείς/δομές, η υποβοήθηση δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων και της τοπικής κοινωνίας συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παραδοτέα πράξης: Η πράξη αποτελείται από 1 Πακέτο εργασίας με τις ακόλουθες ενέργειες και παραδοτέα: