A/A: 26
Κωδικός Έργου: 5000753
Αναλυτικά
Τίτλος: Αποκατάσταση Ι.Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας
Περιγραφή: O Μητροπολιτικός ναός της Άμφισσας, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στο κέντρο της Άμφισσας και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης. Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός κτίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1859-1869 και οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία έχει διασωθεί, στο βόρειο εξωτερικό χώρο του ναού, το σταυρόσχημο βαπτιστήριο με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/ΚΗΡ/36302/1097/8-8-2000 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1080Β’/31-8-2000 χαρακτηρίστηκε ως κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.
Υποέργο1 : Στο πλαίσιο του υποέργου 1 θα πραγματοποιηθούν εργασίες : αντικατάστασης και ενίσχυσης των ξύλινων στεγών και των ξύλινων δαπέδων υπερώων, κατασκευής διαφραγμάτων από μεταλλικά στοιχεία, ενίσχυσης της βάσης του τρούλου και των ανοιγμάτων των παραθύρων με μεταλλικές λάμες, επισκευής και ενίσχυσης κωδωνοστασίων, τοποθέτησης μονώσεων στις στέγες, κατασκευής νέων επικεραμώσεων και ακροκέραμων, κατασκευής οριζόντιων κτιστών υδρορροών, επένδυσή τους με ορειχάλκινα φύλλα και κατακόρυφων ορυχάλκινων υδροροών, κατασκευής νέων ξύλινων κουφωμάτων με διπλά τζάμια και συντήρησης θυρών, τοποθέτηση νέων ξύλινων δαπέδων αντικατάστασης της επικάλυψης του τρούλου, κατασκευής νέων επιχρισμάτων στις εξωτερικές όψεις με χαράγματα μορφής ισόδομου συστήματος και τραβηχτών γείσων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες (φωτισμός, αντικεραυνική προστασία, ενεργητική πυροπροστασία), εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο όπως αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και επισκευή δαπέδων.
Υποέργο 2 : Ο εσωτερικός τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού είναι έργο των ετών 1927-1932, του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά και αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στον κόσμο τοιχογραφίας ζωγραφισμένης με την τεχνική της “ξηρογραφίας” αντί της τεχνικής της “νωπογραφίας”. Οι τοιχογραφίες θεωρούνται σταθμός στην εξέλιξη της μεταβυζαντινής αγιογραφίας και χρίζουν ειδικής κρατικής προστασίας. Αφορούν έκταση 1600μ2 και λόγω της πειραματικής εφαρμογής τους υπέστησαν σύντομα αλλοιώσεις λόγω της ασυμβατότητας των υλικών.Στο πλαίσιο του υποέργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αισθητικής αποκατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου που αφορούν σε προκαταρκτικές εργασίες συντήρησης σωστικού χαρακτήρα, κατά την διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών, παρακολούθηση των αναστηλωτικών επεμβάσεων και επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών στο σύνολο του ναού. Στο πλαίσιο του υποέργου θα τοποθετηθεί κλιματολογικός σταθμός για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του μνημείου και ενημερωτικά ποστερ στην είσοδο του χώρου για την πορεία των εργασιών συντήρησης.
Παραδοτέα πράξης:
Υποέργο 1 : Αναστηλωμένο το μνημείο στο σύνολό του.
Υποέργο 2 : Συντηρημένος οι τοιχογραφικός διάκοσμος του μνημείου.